Giorgos Papanikolaou - NEWSPAP


ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν.Δένδια:

Aλληλεγγύη στην Ε.Ε. -
βασική προϋπόθεση στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα

Σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα να απαντήσουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με σθένος.

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου, στις 11 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε σημαντική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα την παράνομη μετανάστευση και βασικό ομιλητή τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια.

Πάνω από 400 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ειδικευμένοι στο ζήτημα επιστήμονες, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες αντάλλαξαν και διατύπωσαν απόψεις, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες ιδέες και προτάσεις για το πρόβλημα.

Στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Συνόρων: Η περίπτωση της Ελλάδας», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης. Οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τις απειλές στην κοινωνική συνοχή που επιφέρουν τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ελλάδα, με στόχο να αναζητηθούν νέες λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και κατάλληλα ευρωπαϊκά εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν άμεσα, συνεκτικά, συλλογικά και αλληλέγγυα το πρόβλημα στην Ε.Ε και ιδίως στην χώρα μας.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο ΕΚ κα Μ. Γιαννάκου, ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Κ. Τριανταφυλλίδης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Oel, καθώς και η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κα. M. Garlick ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Μ. Σπινθουράκης.

Ο κ. Παπανικολάου ανοίγοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σταθερά αυξημένη ροή μη νόμιμων μεταναστών που φτάνουν τους 120.000 τον χρόνο, μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από αυτή που αντιμετώπισε η Ιταλία πέρυσι, όταν μετά την Αραβική Άνοιξη κλήθηκε να υποδεχτεί περίπου 60.000 μη νόμιμους μετανάστες» και συνέχισε τονίζοντας ότι «παρόλο που ο αριθμός αυτός ήταν ο μισός σε σχέση με τον όγκο που δέχεται ετησίως η Ελλάδα, θεωρήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως κρίση». Υπογράμμισε την ανάγκη «σεβόμενοι βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα να απαντήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σθένος», όπως είπε, στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο περιβάλλον με αντιφατικές για την ώρα ευρωπαϊκές πολιτικές απαντήσεις.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κ. Ν. Δένδιας, αφού παρουσίασε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και στην οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσανάλογα υψηλές παράνομες μεταναστευτικές ροές, , ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, την ομαλή λειτουργία της Αρχής προσφυγών και την δημιουργία Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο όγκος των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου. Αποκάλυψε δε, ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 25 κέντρα πρώτης υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα κέντρα αυτά θα τους εξασφαλίζεται νομική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Απέχουμε 12 μήνες από την πραγματοποίηση των παραπάνω», υπογράμμισε εμφατικά ο Υπουργός και «η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή οικονομική κρίση». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την επέκταση της επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX και στο έδαφος της Τουρκίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και να ενισχυθεί η προσπάθεια εξάρθρωσης των εγκληματικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας. Κατηγόρησε επίσης την γειτονική χώρα για έλλειψη συνεργασίας στο ζήτημα των επιστροφών των παράνομα εισερχομένων μεταναστών και απροθυμία εφαρμογής των όσων ορίζει η διμερής συμφωνία. «Από τα 180.000 αιτήματα επιστροφών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο τα 11.000 ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις τα 3.000» σημείωσε ο Υπουργός.

Η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο ΕΚ κα Μ. Γιαννάκου, τόνισε την σημασία και τον συμβολισμό της επιλογής του νέου Υπουργού να επισκεφθεί πρώτο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άλλωστε «είναι το πλέον ευαισθητοποιημένο σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η κα. Γιαννάκου αναφέρθηκε και στην λειτουργία του χώρου Σένγκεν λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Συνθήκη Σένγκεν δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα πρέπει να σηκώνει μόνη της το βάρος για την προστασία των συνόρων της» και τόνισε την σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στη προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κ. Τριανταφυλλίδης, στάθηκε στην σημασία της αλληλεγγύης, σημειώνοντας πως «στόχος είναι να μην αποτελεί μια αφηρημένη έννοια αλλά να μεταφράζεται σε έμπρακτα μέτρα», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει απαλλαγή ή μετατόπιση από συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη χωριστά. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Oel, ο οποίος παρομοίασε τα κράτη μέλη και την κακοφωνία που εμφανίζεται ορισμένες φορές στην Ε.Ε. στα ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, με «μάγειρες που δεν λένε να καταλάβουν ότι πρέπει να μαγειρέψουν στην ίδια κουζίνα, στα ίδια σκεύη, προκειμένου να πετύχει η συνταγή». Αποκάλυψε δε, ότι οι ελληνικές αρχές πολύ πρόσφατα δεσμεύτηκαν να ιεραρχήσουν και να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών ώστε οι εταίροι μετά από την πλευρά τους να εστιάσουν στο πως μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κα. M. Garlick αναφέρθηκε στη διαρκή και μακρά παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ο μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης σε ζητήματα ασύλου και παράνομης μετανάστευσης είναι ένα πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται σαφώς πιο εκτεταμένα και συνεκτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στον συγκεκριμένο τομέα.